ALKOHOLIZAM:

GDE JE MERA?!

Za čašom alkoholnog pića sve češće potežu i devojke

Na odeljenjima psihijatrija Opštih bolnica veliki broj pacijenata zbrinut je zbog alkoholizma - starosna granica je pomerena, a poslednjih godina sve je češća pojava akutnog alkoholizma kod maloletnih lica. 

U Srbiji svega 2 posto populacije nikada nije pilo, 6 posto odraslih je zavisno od alkohola, a 20 posto prekomerno pije alkoholna pića. Zabrinjava činjenica da je sve češća pojava akutnog alkoholizma kod mladih.

-Iz godine u godinu taj broj se povećava, a razlog je kod pojedinih osoba ta loša navika da pokušavaju u alkoholu da zaborave probleme koji ih tište. Ono što je postalo alarmantno je porast onih koji konzumiraju alkohol među mladima, starosna granica je sve niža i niža, bez obzira da li je u pitanju gradska ili seoska sredina – navode psihijatri. Za čašicom alkohola sve češće potežu i devojke, tako da opijanje više nije samo muški hobi.

- Linija je uzlazna kad su u pitanju konzumenti ženskog pola, tako da je broj devojaka, čak devojčica koje pribegavaju uzimanju alkohola u porastu u odnosu na muški pol. U svakom slučaju, ta pijanstva su najčešće iz nekakvog njihovog dokazivanja i pokušaja za iskazivanjem ličnosti odnosno dominacije u odnosu na druge što je naravno pogrešno – kažu lekari. Ono što se sve češće javlja kao rezultat takvog ponašanja, i što je zabrinjavajuće i za zdravstveni sistem, porodicu, roditelje, školu, jeste što to može da pređe i u način ponašanja.

Prema Odluci o radnom vremenu u oblasti ugostiteljstva na teritoriji grada Šapca i Zakonom o zaštiti potrošača „zabranjeno je služenje alkoholnih pića maloletnim licima“, koju, kako potvrđuju u inspekciji, većina kafedžija i trgovaca u Šapcu i poštuje a u objektima i prodajnim mestima jasno su uočljivi natpisi sa ovom zabranom.

Vožnja pod dejstvom alkohola je, pored nepoštovanja propisa i prekoračenja brzine, jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda i pored pooštravanja kazni za vozače u alkoholisanom stanju koje propisuju izmene Zakona o bezbednosti

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *