KREĆETE NA LETOVANJE?

NE ZABORAVITE PUTNU APOTEKU!

 

Godišnji odmor je zasigurno jedan od najboljih perioda u godini svakoga od nas. To je prilika da se bar na nekoliko dana rešimo svakodnevnih briga u vezi sa poslom, ostavimo telefone po strani i u potpunosti se predamo onim ljudima i stvarima koji nas opuštaju i čine srećnim. Kako na odmor najčešće krećemo zdravi i verujemo da ćemo se takvi i vratiti, ipak, povrede i prehlade se ne mogu baš uvek izbeći. Zbog toga, u obavezan deo putnog prtljaga, svakako se može uvrstiti i lična ili porodična putna apoteka, čiji obim i sadržaj može zavisiti od više različitih činilaca.

Samo razmišljanje o putnoj apoteci, obuhvata sagledavanje bitnih osobenosti samog godišnjeg odmora. Njena sadržina određena je brojem ali i karakteristikama osoba kojima je namenjena, dužinom odsustvovanja od kuće, dužinom samog puta do odredišta i nazad.

Takođe, s obzirom da sve veći broj naših sugrađana letuje u inostranstvu, trebalo bi znati i to da u većini turističkih centara postoje apoteke, ali i faktor iznenađenja, da trenutno nema leka koji je potreban - može lako da se dogodi. Osim toga u  inostranstvu, uglavnom nijedan lek nije moguće kupiti bez lekarskog recepta. Iz ovih razloga, iako se sve ne može predvideti, na putovanje bi trebalo poneti neke osnovne lekove, a pri upotrebi istih trebalo bi se držati propisanih doza ili, što je još bolje, konsultovati se sa lekarom ili farmaceutom.

Šta je neophodno da sadrži putna apoteka?

 

Lekovi za putovanje

Iako sve više ljudi na odmor putuje avionom, koji značajno olakšava put do odredišta, ovde prevashodno mislimo na višesatno putovanje autobusom ili automobilom. Mučnina ili nelagoda koja se javlja kod brojnih osoba tokom puta do turističkih odredišta, često učini samo putovanje neprijatnim, a kod pojedinaca stvori strah od svakog sledećeg puta i načina na koji će telo odreagovati na ovaj, da ga tako nazovemo, napor. Na našem tržištu, u ove svrhe preporučujemo dobro poznati Dimigal, koji se pije pola sata pre putovanja i osigurava odsustvo mučnine za vreme puta.

Lekovi za obaranje temperature

Povišena temperatura je najčešći problem u praksi (kod dece posebno), te su lekovi za obaranje, prvi na spisku lekova koje je neophodno poneti. Uglavnom su to Brufen ili Paracetamol sirup. Manja deca uobičajeno koriste ovakvu formulaciju leka, dok za obaranje temperature kod većeg deteta (težeg od 40 kg) ili starijih osoba, može se koristiti tabletirana

forma Brufena od 200 ili 400 mg ili tableta Paracetamola od 500 mg. Ovakvi lekovi se daju najčešće u razmaku od šest sati, a najmanje u intervalu od četiri sata (kod visoke febrilnosti - temperatura veća od 39 C). Odojčad i mala deca mogu koristiti i lekove u obliku supozitorija (čepića) – Febricet ili Eferalgan.

Lekovi protiv alergija

Alergije su postale veoma česta i raširena pojava, kao reakcije organizma na prašinu, polen, ambroziju, sunce ili ujed insekata. Osobe koje već imaju sklonost ka alergijama, poneće svoju uobičajnu terapiju. Kod ostalih, sama pojava alergijske reakcije, kao najčešće akutnog stanja, zahteva brzu primenu leka. Zbog toga je poželjno da uvek pri ruci imate jedan od sledećih lekova: Pressing, Aerius ili Xyzal. U ovom peiodu često se javljaju i različite alergijske reakcije na koži, te nije loše poneti i neku mast protiv alergija i uboda insekta (Synopen, Fenistil i sl.).

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *