5+1 saveta za promenu ponašanja tinejdzera

Piše: Dragica Cvetković diplomirani vaspitač

U slučaju da želite da utičete na ponašanje vašeg deteta u tinejdžerskom i predtinejdžerskom dobu, pročitajte naših 5+1 saveta.

Korisno prihvatljivo ponašanje kod deteta se gradi vremenom i počinje komunikacijom, toplim odnosom i razumevanjem. Bez tih preduslova umanjujete šansu da utičete na ponašanje vašeg deteta. Evo nekih praktičnih saveta.

1. Postavite jasna pravila u ponašanju. 

“Vraćanje sa izlaska je do 24h.”

Jasna porodična pravila postavljaju jasna očekivanja o tome kako ko može da se ponaša.  Razgovarajte o pravilima i ne izbegavajte da ih obrazložite. Ako su pravila postavljena autokratski, bez ikakvog dogovora, mogu da budu doživljena kao ugnjetavanje. U slučaju da vaše dete ne pristaje na bilo kakav kompromis ukažite na benefite kompromisa. Na taj način stvarate osobu koja može da se dogovara i, kroz pregovore, dobije nešto za sebe.

2. Kada se prekrše pravila ponašajte se mirno i dosledno. 

“Zato što si se vratio u pola 1, sledećg vikenda nema izlaska.”

Svako prekršeno pravilo bi trebalo da donosi posledice. Na taj način uvodite dete u realni svet u kojem vladaju pravila i nepoštovanjem pravila dobijamo kaznu. Nekažnjavanje može da dovede do toga da dete veruje da će mu se lako oprostiti, pa može da iskusi veliku bol u zrelom dobu.

3. Govorite o svojim osećanjima. 

 “Kada zakasniš, ja se razmišljam da li ti se nešto dogodilo. Zabrinut/a sam jer verujem da može da se desi…”

Poznato je da deca u tinejdžerskom i predtinejdžerskom dobu nemaju puno razumevanja za roditelje. Na ovaj način učite dete da je sasvim u redu da ispoljava svoja osećanja i da komunicira kako se oseća. Sve ovo su korisne osobine koje mogu da pomognu da dete, u zrelom dobu, nauči kako da zadovolji svoje potrebe.

4. Hrabrite dete da nauči da upravlja sobom i svojim emocijama. 

 “Šta se desilo sinoć? Kako si sa tim šta se desilo? Da li bi uradio drugačije? Kako bi to drugačije izlgedalo? Šta će se dešavati ako radiš drugačije?

Sva ova pitanja su usmerena na preispitivanje svojih odluka, svojih emocija i svojih planova. Na ovaj način dete izlazi iz mehanizma koje je iimalo i sada daje sebi mogućnost da svoje ponašanje promeni.

5. Budite pozitivan uzor. 

 Ne govorite ništa

Sve ono šta želite da vaše dete promeni prvo uradite vi. Neka vaša dela govore. Ako želite da vaše dete bude odgovornije po pitanju vremena, dajte sebi zadatak da pronađete gde vi ne poštujete vreme, pa time pokažete detetu kako ste se promenili. Npr. sko stalno odlažete odlazak kod zubara ili kasnite na proslave, promenite to.

BONUS – Odvojite vreme za aktivno slušanje. 

Aktivno slušati znači da obraćate pažnju na to šta dete govori, koje reči koristi, način na koji govori i kakav mu je “govor tela”. Na taj način možete bolje da razumete svoje dete, emociju koja je dominantna i da mu pokažete da ste prisutni i spremni da saslušate.