JAPANSKA JABUKA “KAKI”

JAPANSKA JABUKA “KAKI”

Iz Kalifornije do Male Vranjske kod Šapca.

Persimon ili “kaki”, japanska jabuka neobičnog izgleda, mirisa i ukusa, stigla je u dvorište Dobrosava Jovanovića u Maloj Vranjskoj pre dvadeset godina. Sadnica nesvakodašnje voćke preko okeana prešla je avionom u deda Dobrosavljevom koferu, kada je posle dugog niza godina, iz Amerike krenuo da poseti očevo imanje kod Šapca. Pun rod krenuo je posle nekoliko godina, a komšije Jovanovića kažu da voćka nikad nije prskana i da iznova rađa sočne plodove

piše Slavica Gajić

Kaki ili japanska jabuka je voće iz porodice Diospyros. Poznata je kao vrlo lekovita voćka koja pomaže u održavanju imuniteta na visokom nivou. Plodovi moraju biti potpuno zreli, skoro crveni, pa se obično beru kasnije u jesen.

Deluje protivupalno i dezinfikuje, jača krvne sudove i snižava krvni pritisak. Naročito se preporučuje osobama koje imaju problema s venama.
Plodovi japanske jabuke su bogati vitaminom C i vitaminom A, sadrže kalijum, kalcijum i gvožđe. Lekovito deluje kod bolesti želuca, creva, kod lečenja hemoroida, bolesti jetre i žuči, jača celokupni imuni sistem. Kaki pomaže i pri odbrani od infekcija i upala, predstavlja odličan lek za zaustavljanje krvarenja i protiv pucanja kapilara.
Vitamin A, beta karoten, likopen i lutein nalaze se u ovom ukusnom plodu, a njihovo prisustvo donosi brojne zdravstvene beneficije za vaš organizam. Najznačajnije svojstvo ovih lekovitih materija jeste da veoma uspešno jačaju imunitet i vrše detoksikaciju.

Zajedno sakupljaju sve slobodne radikale i eliminišu ih iz tela, pa se u Japanu kaki voće smatra saveznikom u borbi protiv starenja.
Kaki voće je prepuno antiokdisanasa koji imaju antikancerogeno dejstvo. Samim tim, ono se uspešno bori protiv slobodnih radikala koji su glavni uzročnici pojave malignih bolesti. Poput većine voća, japanska jabuka lekovita svojstva ima i u domenu pozitivnog uticaja na probavu i sistem za varenje.

Ima dosta i vitamina A koji blagotvorno utiče na kožu. Pored njega, koncentracija beta-karotena, luteina i likopena daće joj pravi prirodni anti-age tretman, jer će sprečiti znakove preranog starenja poput bora, staračkih pega, podočnjaka i opuštenih mišića.

“- Izgledom podseća više na zeleni paradajz nego na jabuku. Mirisom “vuče” na mešavinu kruške i pomorandže, a ukus je nešto između šljive, kajsije i mušmule. Iz daleka liči na drvo jabuke, ali izbliza opet kao da je u tom malom drvetu udrobljeno nekoliko voćki. Zaista neobično..za sve ove godine ni jedna se grana nije osušila a rađa u grozdovima. Nikad nisam video ništa slično. Mi je zovemo američka jabuka zato što je iz Los Anđelesa stigla u naše selo – kaže jedan od komšija.
Naslednici deda Dobrosava i dalje žive u dalekoj Kaliforniji. Kad dođu u zavičaj, pred vratima porodične kuće ih dočeka persimon – japanska jabuka, čija se egzotična aroma prepliće sa mirisom
obližnjeg šljivika.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *