NOVA OPREMA U ŠABAČKOJ BOLNICI

NOVA OPREMA U ŠABAČKOJ BOLNICI

piše Slavica Gajić

Opšta bolnica u Šapcu dobila je novi rendgen zahvaljujući angažovanju grupe šabačkih privrednika koji su nesebično i solidarno skupili neophodna sredstva za njegovu nabavku. Savremeni analogni rendgen aparat Radspeed Fit, renomiranog proizvođača Shimadzu Corporation iz Japana u funkciji je ATD Službe pneumoftiziologije, gde je zamenio vremešni aparat Ei – Niš koji se koristio od 1980. godine.

“- U oftalmaološkoj sali Službe operacionaog bloka predstavljen je savremeni uređaj kojim se minimalno invazivnom hirurškom procedurom vrši zamena unutrašnjeg sočiva. Uvođenjem u svakodnevni rad, ovaj aparat će značajno pomoći oftalmolozima da efikasnije, bezbednije i lakše, a ujedno komfornije po pacijente, izvode operaciju katarakte.
Na operaciju katarakte u Opštoj bolnici se čeka u proseku oko godinu dana i u istom periodu izvrši do 600 zahvata. Trenutno oko 900 pacijenata iz Mačvanskog okruga čeka na intervenciju. Upotreba nove opreme direktno će doprineti da se liste čekanja redukuju a vremenom i potpuno eliminišu.