Porodični rituali

Piše: Gaga Cvetković, vaspitač

Porodični rituali: Šta su to porodični rituali?

Porodični rituali su stvari koje radi porodica. Time govori: „Ovo je naša porodica i ovo je nama važno.“ Mnoge od rituala smo preuzeli od starijih, neke smo videli na TV-u, a neke smo sami izmislili. Za razliku od velikih opšteprihvaćenih rituala, porodični rituali su samo naši i nama su veoma bitni.
Porodični rituali mogu da se održavaju:
– Tokom proslava praznika i na značajnim datumima
– Kada su rođendani i godišnjice
– U raznim periodima godine (zima, proleće, leto, jesen, početak i kraj školske godine)
– Svakodnevno, vikendom ili određenim danom u nedelji
– Kada odlazimo kod prijatelja, u bioskop, pozorište, kupovinu…
– Kada se sređuje stan
– Kada smo na odmoru

Rituale uglavnom sprovodi najuža porodica, ali ponekad mogu da budu uključeni rođaci i prijatelji. Mada vaši rituali mogu biti stvari koje shvataju samo vaši ukućani. To može da bude:
– Drugačije rukovanje i drugačiji namig
– Posebni izrazi i kodirane reči
– Drugačija pravila za društvene igre
– Imitacije, promene glasova
– Posvećivanje pažnje nekim nebitnim stvarima

Porodični rituali: Zašto su važni?
Porodični rituali daju vama i vašoj deci osećaj sigurnosti, identiteta i pripadnosti. U vremenu nesigurnosti i nestabilnosti korisno je da imamo neko naše mesto, neku našu stvar kojom možemo a upravljamo, da je negujemo i kontrolišemo. Kada radimo sve te posebne stvari, one imaju veliko značenje za nas, stvaraju zajednička sećanja i grade porodične odnose i veze.
Rituali mogu da uteše decu u nepoznatim okolnostima. Na primer, ako vaše malo dete voli da vas sluša kako čitate priču pre spavanja, ovaj ritual će pomoći detetu da zaspi i kada je na nekom drugom mestu. U nekoj nezgodnoj situaciji možete se rukovati sa detetom na vaš poseban način, i tako mu pomoću da prizove sigurnost koju oseća kada je u krugu porodice.
Rituali mogu da zadrže osećaj da je svet bezbedno i predvidljivo mesto. Ovo je posebno važno u nesigurnim i promenljivim vremenima kao što je razdvajanje porodice, selidba ili nakon nekog traumatičnog događaja.
Rituali mogu ojačati porodične vrednosti i pomoći da se te vrednosti prenesu sa roditelja na decu. Kada imamo dogovor da svake nedelje svi zajedno doručkujemo i kada svi ukućani svoje obaveze organizuju po ovoj rutini, može da pokaže koliko zaista više vrednujemo zajedništvo i porodicu od odlaska u kupovinu, sređivanja auta ili igranja igrica.

Saveti za osmišljavanje rituala:
– Probajte da uključite sve članove porodice, ali sasvim je u redu da postoje i rutali bez nekog člana porodice. Na primer, otac sa decom ide na utakmicu ili mama sa decom ukrašava jelku.
– Imajte temu i neka postoji smisao.
– Neka vreme i trajanje bude prilagođeno okolnostima
– Pronađite zajednička interesovanja
– Neka ritual donosi neki benefit za porodicu, kao što su mir, uživanje, opuštenost, smeh, izgradnja zdravih navika, smanjenje tenzija i stesa…
– Budite dosledni
– Pokažite da uživate

U koliko želite da dodate još neki ritual evo par ideja za zabavne rituale:
– Izdvojite vreme u toku nedelje kada možete da pričate o predstojećim utakmicama
– Zajednički ukrašavajte jelku gde bi naizmenično svaki član stavljao po jedan ukras
– Neka jednom nedeljno svako kaže svakom šta voli kod njega
– Svakog meseca neko drugi bira zajedničku aktivnost: film, muzej, šetnja… Smislite zabavan način da odredite raspored. Prvi bira onaj čije ime ima naviše slova, ili onaj čiji odgovor bude najbliži na pitanje:„Koliko ima ukupno predmeta u nekoj fioci?“ ili „Koliko Havana ima stanovnika?“
– Odredite da jedan dan u nedelji bude sportski dan i dogovorite se koji bi to sport bio zabavan. Trčanje je najlakše organizovati.
– Organizujete čajanku svakog dana u 17h popodne
– Odaberite dan kada je sve u znaku neke boje. Crveni dan – oblačite se u crveno, jedete špagete sa crvenim sosom, crteži mogu biti crtani samo crvenom bojom, gledate film koji u naslovu ima reč „crveno“
– Odredite jedan dan u mesecu kada celog dana ostajete u pidžami. Budite opušteni. Obezbedite da imate sve neophodno u kući i celi dan provedite sa porodicom ugađajući sebi i drugima.
– Filmsko veče može da bude veoma interesantno ako posle filma popričate o filmu i o tome kako vam se dopao. Neka svako kaže koji lik bi želeo da bude iz tog filma i zašto je baš njega odabrao.
– Napravite vremensku kapsulu svake godine. Uzmite jednu kutiju u nju ubacite nekoliko stvari koje mogu da vas kasnije podsete na tu godinu. Može svako da napiše kako se oseća, šta želi za sebe i čime trenutno okupiran. Možete i da ostavite zajedničke otiske dlanova.

Kada je potreno da se porodični rituali promene?

Vremenom se svi mi menjamo pa ćemo možda morati da neke rituale promenimo. Kada porastu, deca više žele da provode vreme sa prijateljima nego u krugu porodice. Onda je možda potrebno da promenimo vreme i trajanje rituala, temu rituala ili da ga sasvim ukinemo. Sve ovo može da donese nelagodu roditeljima jer postaju više svesni da deca rastu i da se polako osamostaljuju.

Tada je potrebno da nađemo kompromis i osmislimo nove zabavne rituale, one koji će više odgovarati uzrastu vaše dece.