Šta je dozovoljeno u borbi protiv kandide?

Piše: mag. farm. spec. Tamara Šuljan

Prvi deo teksta pronađite na linku.

Povrće je prvo na listi. Gljivice se u crevima često nalaze u formi naslaga između crevnih resica i nabora crevne sluznice, pa se u ishrani preporučuju namirnice sa visokim sadržajem vlakana koje mehaničkim putem potpomažu odstranjivanje nabujalih kolonija gljivice. Prednost treba dati povrću jer upravo ova grupa namirnica sadrži vlakna koja čiste creva od kandide. Povrće se može jesti sirovo ili termički obrađeno i to svakodnevno u velikim količinama.
Preporučuje se boranija, slatki kupus, šargarepa, brokoli, celer, praziluk, beli luk, paradajz, blitva, patlidžan, tikvice, peršun, prokelj. Generalno, sve osim krompira je dozvoljeno, jer je on bogat skrobom (vrsta šećera), pa ga treba izbegavati. Mogu se praviti i prirodni sokovi od povrća, ali bez dodatka šećera.

Riba (rečna i morska) i meso (pileće, ćureće, svinjsko, teletina, junetina i meso divljači) poželjni su u ishrani, kao i jaja (najbolje kuvana).

Mlečni proizvodi – prednost dajte jogurtu i ostalim acidofilnim napicima umesto mleku i mladim sirevima.

Orašasti plodovi, semenke i jezgrasto voće (semenke suncokreta, lešnici, bademi, semenke bundeve, indijski, brazilski običan orah), sirovi ili pečeni. Iako su ove namirnice bogate biljnim uljima, treba ih koristiti dozirano i umereno.
Hladno ceđeno maslinovo ulje ima fungicidna svojstva i efikasno je u kontrolisanju razmnožavanja kandide zahvaljujući oleinskoj kiselini koju sadrži. Dnevno treba uzimati jednu supenu kašiku maslinovog ulja rastvorenog u vodi ili ga koristiti kao začin u salatama.

Žitarice sa celim zrnom (ječam, smeđi pirinač, ovas, proso, heljda, raž), jer su dobar izvor lignina i drugih supstanci koje zaustavljaju rast gljivica, ali ih ne treba konzumirati u velikim količinama.
Začinske biljke pre svega origano i cimet. Ukoliko patite od crevne kandidijaze preporučujemo vam da svako jutro u probiotski jogurt ili kefir dodate dve kašičice semenki lana i time započnete dan – na ovaj način ćete sa zidova creva sastrugati razne štetne materije i onemogućiti širenje gljivice kandide.

KORISNI DODACI ISHRANI

Osim navedenih, korisni i nezaobilazni dodaci ishrani koji pouzdano kontrolišu kandidu i istovremeno suzbijaju faktor zamora su:
Probiotici, dobroćudne crevne bakterije, koji sadrže sojeve mlečnokiselinskih bakterija (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus) i sojeve kvaščevih gljivica (Saccharomyces bulardi). Preporučuje se svakodnevna upotreba, najmanje dva meseca, radi normalizovanja crevne flore i jačanja crevne sluzokože. U svim apotekama, ove dijetetske proizvode možete kupiti bez lekarskog recepta, jer su u potpunosti bezbedni za primenu kod svih populacionih grupa, od male dece do starijih osoba. Ovih visoko potentnih acidophilus kultura ima i u probiotskim jogurtima čija se konzumacija takođe svakodnevno preporučuje u cilju ponovnog naseljavanja sluzokože organa za varenje prijateljskim bakterijama.
Vitamin C, 1 g dnevno, najbolje je da se ova doza podeli na više pojedinačnih doza i da se popije neposredno pre svakog obroka, jer vitamin C, iako kisela komponenta, u želucu stvara baznu (alkalnu) sredinu koja gljivicama ne prija. Narodna medicina preporučuje da se pije voda sa sveže isceđenim limunom.
Biotin, odnosno vitamin B – 500 mikrograma dnevno.
Cink, 8–11mg jednom dnevno u vidu tableta, minimum mesec dana zbog pozitivnog uticaja na jačanje oslabljenog imunološkog sistema.

Beli luk, jer je moćan prirodni antifungicid. Preporučuje se pola čena dnevno, dva puta u toku dana, pre jela, a za one koji zbog želudačnih smetnji ne mogu da ga jedu u sirovom obliku, preporučuje se suplement belog luka u vidu kapi ili tableta.
Sok aloe vere, još jedna supstanca koja uništava gljivice. Nekoliko čajnih kašika treba piti dnevno, najbolje rastvorenih u čaši vode.

Omega 3 kiseline, u vidu kapsula, kako bi povećali unos esencijalnih ulja, ukoliko morska riba (losos, skuša, tunjevina) nije zastupljena dovoljno u vašem jelovniku.

Uspešna dijagnoza crevne kandijijaze u ranoj fazi bolesti jedna je od osnovnih prednosti koja može sprečiti dodatno širenje kandide. Međutim, kako simptomi bolesti nisu dovoljno specifični, a pored toga isti simptomi mogu biti različitog intenziteta kod različitih ljudi, lekar će na osnovu laboratorijskog nalaza i prisutnih simptoma propisati odgovarajuću antifungicidnu terapiju, kao i dužinu lečenja, a vama preostaje da se naoružate strpljenjem i voljom, da terapiju sprovodite na pravilan način i ne zaboravite dijetoterapiju koja će vam dodatno pomoći u mukotrpnoj borbi sa upornom gljivicom.