Umorni i bez energije?

Pišu: Slađana Živanović diplomirani farmaceut

UMORNI STE I BEZ ENERGIJE?
DA, NE OSEĆATE SE SAMO VI TAKO!

Bezvoljnost, nedostatak energije, konstantan umor, česta su stanja koja prate naš organizam tokom zimskih meseci. Tome doprinose različiti faktori poput manjka sunčeve energije (kratka obdanica), smanjenje fizičke aktivnosti, zimska hrana bogata kalorijama, manjak svežeg vazduha u domovima opremljenim savremenom PVC stolarijom, sezonska depresija (praznična i postpraznična), a u velikoj meri i nažalost sve više, zagađen vazduh. Svi ovi, da ih jednim imenom nazovemo opšti faktori, zajedno sa našim individualnim raspoloženjima i stanjima, čine da osećamo gore navedene simptome prilično često. Neko se sa njima lakše izbori, neko teže, ali svest o njihovom postojanju kao sasvim normalnoj pojavi treba da nam pomogne da ih uspešno prebrodimo. Kroz praktične primere dajemo uputstva kako da se sa ovim stanjima organizam najlakše izbori.
Za početak, treba imati svest o tome da su stanja bezvoljnosti, nedostatka energije, konstantnog umora, razdražljivosti i pada opšte energije organizma, normalna pojava karakteristična za zimsko doba. Ovo stanje se u nauci najčešće naziva sezonska (zimska) depresija.

Sunčeva energija
Promene u intenzitetu dnevne svetlosti i njenom trajanju doprinose depresiji prouzrokujući poremećaj našeg ,,biološkog časovnika”. Manjak sunčeve svetlosti destimuliše hipotalamus u mozgu, koji je odgovoran za raspoloženje. Dovodi do povećanog lučenja hormona melatonina i smanjenog lučenja serotonina i dopamina. Melatonin izaziva letargičnost, pad energije i usporenost, dok su serotonin i dopamin pokretački hormoni koji poboljšavaju raspoloženje i aktiviraju organizam. Stoga se generalni manjak sunčeve svetlosti tokom nekoliko meseci, može pokušati nadomestiti češćim izlaganjem dnevnoj svetlosti. ,,Naterajte” se da put od kuće do posla pređete pešice a ne automobilom. Uvedite redovne šetnje i koristite pauzu na poslu za šetnju. Sunčevi zraci blagotvorno će delovati na vaše raspoloženje i organizam. 

Fizička aktivnost
Ovaj deo godine karakteriše i smanjenje fizičke aktivnosti na svim poljima. Praznici, zavšene takmičarske sezone za one koji treniraju neke sportove, smanjen obim poslova koji se realizuju na otvorenom, hladno vreme, utiču da se naše telo ,,ulenji”. Samim tim, prilikom svakog ponovnog pokretanja i pokušaja neke fizičke aktivnosti, osećamo se tromo, teško i bezvoljno. Najbolje bi bilo ukoliko biste tokom čitavog ovog perioda održali svoje telo u minimum uobičajenoj kondiciji. Mađutim, ako ste se već opustili, onda se pokrenite. To nije lako i zahteva volju, istarajnost i mentalnu snagu. Najbitnije je da ne odustanete odmah, nakon prvog umora i početene nelagode. Krenite postepeno, laganim šetnjama, istezanjima, brzim hodanjem, vežbam. Posle nekoliko dana već ćete se osećati bolje.

Zimska hrana
Naša domaća hrana je uistinu vrlo ukusna. Osim toga, tokom zimskih meseci ona je uglavnom zasnovana na mesu i mesnim prerađevinama, uz neizostavne slatkiše, sokove, alkohol, različita testa. Teško je naći heroja ko svemu tome može da odoli. Međutim, izreka koja kaže ,,karakter, a ne oklolnosti”, može vam pomoći da shvatite značaj umerenosti u hrani. Ta umernost će vas nagraditi boljim osećajem, lakoćom u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, dobrom linijom, ali će i delovati preventivno u nastanku brojnih oboljenja (gastritis, ubrzani rad srca, disbalans hormona, oštećenja jetre, pankreasa itd). Svakodonevno preterivanje u jelu i piću, neizostavno vodi u gojaznost, koja onda samo sve zdravstvene probleme dodatno komplikuje.

Provetravanje životnog prostora i radnih prostorija
Već sa odlaskom letnjih meseci, svi se polako premeštamo u unutrašnjost domova sa namerom da tu provedemo najveći deo narednih meseci. Kvalitetni PVC prozori koji su danas sveprisutni, mogu da ostvare značajne uštede kada su troškovi grejanja u pitanju, a tu su i druge prednosti poput mnogo bolje zvučne izolacije. Ipak, savremena PVC stolarija ostvaruje toliko efikasno zaptivanje da je potrebno promeniti navike kada je provetravanje stana u pitanju. Istraživanja su pokazala da najkvalitetniji PVC prozori toliko dobro dihtuju, da je u prostoriju praktično zaustavljen ulazak svežeg vazduha. I tu nastaje problem. U zatvorenim prostorijama u kojima boravi mnogo ljudi stvara se ugljen-dioksid u većoj količini. Ukoliko se prostorije ne provetravaju, ugljen-dioksid preko organa za disanje dolazi do krvotoka zbog čega organizam vremenom slabi. U lakšem obliku javlja se kao lagani umor, pospanost i slabost, što je već znak trovanja. I pored činjenice da se čovek mora braniti od hladnoće, ipak je važno da nađemo načine i što češće vetrimo prostorije u kojima živimo i radimo. Mnogi ne shvataju koliko je za organizam važno duboko disanje svežeg i čistog kiseonika.

Sezonska depresija
Kraj stare i početak nove godine, vreme je za sumiranje rezulatata i sopstveno preispitivanje. Praznici, preznična euforija koja je proizvod kapitalističkog društvenog poretka, uklopljena u gore pomenute faktore (manjak sunčeve energije, neumernost u hrani i piću) dodatno doprinose osećaju težine našeg organizama i nemogućnosti da se trenutno izbori sa psihičkim ali i fizičkim izazovima koji ga pritiskaju. Osnovno je ne potcenjivati promene raspoloženja i nivoa energije koje se mogu pojaviti tokom zimskih meseci i prijaviti ih lekaru koji će uputiti pacijenta kod psihologa ili psihijatra. Teži oblici zahtevaju i lečenje, koje uključuje korišćenje lekova antidepresiva, anksiolitika, svetlosnu terapiju (Bioptron) i psihoterapiju. Pravilna ishrana, san i fizička aktivnost veoma su bitni za očuvanje psihofizičkog zdravlja i prevenciju. Promenom navika poboljšavamo mentalno i fizičko zdravlje.

Veoma bitno je i negovanje zdravih i pozitivnih načina razmišljanja, bez iracionalnih uverenja koja dovode do brojnih emocionalnih i psihičkih problema i disfunkcionalnog ponašanja, što je prisutno kod preko 80% ljudi. Iracionalnosti u mišljenju uzrok su nastanka psihofizičkog stresa koji je jedan od osnovnih faktora pojave brojnih psihičkih i telesnih bolesti.
Za kraj poruka svima je – živite zdravo, mislite zdravo i javite se svom lekaru ukoliko primetite da vam se javljaju čudni i neprijatni simptomi u ovom periodu. Imajte dovoljno razumevanja i empatije za druge.
Budite umerni u svemu što radite, jer kao što Aristotel reče:
“vrline se biraju po načelu zlatne sredine, po načelu umerenosti, po načelu izbegavanja neumerenih krajnosti”.