Kako održati vezu zanimljivom

Bez obzira da li ste u braku ili dugoj vezi, sigurno se često zapitate kako da održite svoju vezu zanimljivom. Koliko god da volite svog partnera ili svoju partnerku, strast i uzbuđenje ima dendenciju pada kako prolazi vreme. Parovima izgleda da je to nešto šta se dešava samo njima, ali to nije tačno. Verovatno ne postoji par na svetu koji se nije osetio da se manjila strast i da je krenulo zatišije.

Tokom veze, upoznajemo našeg partnera ili našu partnerku, kao neispitan teren. Svaki novi predeo nam je zabavan i interesantan. To u nama pokreće motivaciju da nastavimo dalje da saznajemo čega sve tu ima. Kada upoznamo sve predele, svaki brežuljak, rečicu, drvo i cvetić, taj predeo nam je siguran i bezbedan. Uživamo u sigurnosti sve dok nam to malo ne dosadi, pa nam je potrebna nova, neispitana teritorija.

U tom trenutku se postavlja pitanje:

Da li je ovo sve šta moj partner ima donudi?

Ako verujemo da je to sve, možemo da osetimo nelagodu i da odaberemo šta ćemo dalje. Da li ćemo da ostanemo na istoj, dosadnoj, predvidivoj livadi do kraja života ili da potražimo novu, interesantnu livadu?

Retki su oni koji veruju da u partneru postoje novi predeli koji mogu da se istraže. To su oni koji ulažu u svoju vezu, preuzimaju odgovornost sa sebe i situaciju u kojoj se nalaze, rade na partnerskom odnosu i prihvataju da život nosi uspone i padove.

Veza je zanimljiva koliko ste vi zanimljivi svom partneru i koliko je vaš partner zanimljiv vama. Istraživanja, koja su sprovedena na parovima koji su dugo godina u srećnoj zajednici, pokazala su da žena ili muškarac osećaju najveće uzbuđenje kada susretnu svog partnera u novoj situaciji. Muškarcu može biti veoma interesanto ako po prvi put susreće svoju partnerku kako ide na fitnes, isprobava nove recepte, vozi auto, vozi biciklu, rolere, započinje samostalni posao, odlazi na edukacije za fotografiju ili dekupaž… Takođe ženi može biti interesantno da po prvi put susretne svog supruga kako popravlja auto, kuva, pere veš, radi domaći sa decom, igra tenis, odlazi u teretanu, gaji cveće ili možda govori o svojim osćeanjima…

Ne postoji univerzalni savet, samo je bitno da pogurate sebe u nove nove situacije. Sve ovo pomaže da prvo vi upoznate svoje nove predele, pa ih kasnije ponudite partneru da ih on istraži.

U nastavku teksta vam dajemo ideje kako da začinite vašu pomalo dosadnu vezu.

  • Pristetite se početka veze

Evocirajte uspomene sa početka veze, pogledajte slike, pričajte o tome kako ste se upoznali, prisetite se smešnih situacija…. Sve ovo može da pomogne da ponovo osetite tu energiju sa početka veze koja vas zbižava. Ponovo pokažite otvorenost i dostupnost za svog partnera. Prisetite se svih razloga zašto se odabrali nju ili njega.

  • Odredite svoje rituale

Odaberite seriju koju zajedno pratite, odredite jedno veče u nedelji za kućni bioskop, idite svkae subote na pijacu, iznosite smeće zajedno, pijte čaj u 5, svake poslednje srede u mesecu ne spavate kod kuće… Sve ovo donisi osećaj zajedništva i unosi novine u partnerski odnos.

  • Imajte zajednički hobi

Odaberi sport koji vas zanima i zajedno vežbajte, vodite svoju blog stranicu sa zajedničkom temom (film, kuvanje, deca, devedesete…), napravite zajednički profil sa smešnim sadržajem i gradite zajednicu oko nje, kupite biljko koje možete da negujete, nabavite kućnog ljubimca, upišite glumu, vežbajte tai-či, crtajte…

  • Napišite ljubavno pismo

U svetu brzoholizna, ljubavno pismo je prava retkost. Odvojite dovoljno vremena da napišete petnestak rečenica, ukrasite pismo, namirišite i iznenadite svog partnera ili svoju partnerku. Neka vidi da je voljen ili voljena.

  • Igrajte razne uloge

Nove situacije i nova dinamika najbolje može da se izazove kroz igranje uloga. Budite maštoviti i zaplovite u sasvim novi svet. Možete da se pretvarate da vam je ovo prvi izlazak. Takođe, možete da glumite da ste u dosadnoj vezi i da ste se tek upoznali i odlučili da se viđate bez znanja vaših izmišljenih partnera. Poznat je i način podela uloga: majstor i gazdarica, čistač bazena i zahtevna vlasnica, direktor i nesavesna radnica… ostale uloge prepuštam vašoj mašti.

  • Razgovarajte o zatišiju

Sagledavanje i prihvatanje da postoji problem je odlična osnova za dalje napredovanje. Za ovo je potrebna doza zrelosti oba partnera jer postoji opasnost da jedan od partnera ovaj razgovor doživi kao napad. Zato se pripremite kako da razgovarate bez osuđivanja.