Priručnik za roditeljstvo

Pišu: Gaga Cvetković vaspitač

Kao roditeljima, najlakše bi nam bilo da kupimo neki priručnik i da se držimo pravila koja su tamo ispisana. Međutim, takav priručnik ne postoji. Kao što ne postoji ni savršen roditelj. Svaka porodica ima svoju tradiciju, vrednosti, običaje i rutinu. Ne postoji „pravi način“ da odgajate svoje dete. Jedino šta možete je da odlučite koje vrednosti, veštine i ponašanja želite da ohrabrite ili obeshrabrite kod svoje dece.

Biti roditelj je izazovan i važan posao. Roditeljstvo donosi puno neprospavanih noći, uznemirenost, strah, brigu za budućnost… Samo znajte da ako pokušavate da budete dobar roditelj, već ste na dobrom putu.
Ponekad idealizujemo tip roditelja kakav želimo da budemo svom detetu ili kakav će život biti kada se beba rodi.
Iako je naš pristup roditeljstvu pod uticajem načina na koji smo odrastali, na naš stil roditeljstva utiču i:
• Verovanja
• Očekivanja
• Mediji
• Životna iskustva
• Mišljenja porodice i prijatelja

Nerealna očekivanja koja vidimo u medijima ili očekivanja koja nam drugi postavljaju ponekad nas ostavljaju razočaranim u sebe kao roditelje. Naš posao je da podržimo našu decu da odrastu u zdrave i otporne odrasle osobe. Svako, izgleda, ima svoje mišljenje kako to najbolje postići.
Ponekad učimo na pokušajima i greškama, dok naše dete nastavlja da nas iznenađuje novim izazovima. Taman kada pronađemo strategiju koja deluje kao da funkcioniše, naše dete raste i menja se i potrebna nam je nova strategija. Svi mi pravimo greške kao roditelji, a ispravljajući te greške, grade se rast i poverenje kod našeg deteta. Kada priznamo da smo pogrešili, učimo decu kako da izgrade odnose poverenja. Pokazujemo im da smo ljudi, da možemo da učimo i da radimo bolje.

Potrebno je vreme da postanete dobar roditelj i da razvijete veštine koje će biti korisne vašem detetu.
Ne postoji pravi način da budete roditelj. Svaka porodica je drugačija i svako dete ima svoje potrebe. Najbolji način da postanete dobar roditelj je da pronađete pristup koji vam odgovara i koji će biti dobar za vašu porodicu.