6 namirnica za vise energije

Piše: Gaga Cvetković, vaspitač

6 NAMERNICA KOJE POVEĆAVAJU ENERGIJU

• jaja
• ovsena kaša
• jabuke
• bundeva
• jogurt
• sočivo

Kada vam je energija niska, primamljivo je da se prepustite žudnji za kofeinom i šećerom – bilo čime što će vam pomoći da preživite dan. Umesto toga, birajte hranu koja je bogata proteinima ili vlaknima kako biste svom telu dali gorivo koje mu je potrebno da nastavi dalje.

Evo 6 naših favorita.

Jaja

U jednom jajetu nalazi se samo 78 kalorija i 6 grama proteina. Jaje je prava proteinska elektrana koja sadrži puno drugih hranljivih materija, posebno u žumancu. Žumanac sadrže holin, koji je ključan u funkciji pamćenja.

Ovsena kaša

Osvesna kaša je prepuna vitamina B koji smanjuje i sadrži puno rastvorljivih vlakana je ubrzavaju metabolizam. Savršen je izbor za povećanje energije u trenucima kada nam je energija potrebna. Dijetalna vlakna vas zasite, a da vas ne opterećuju, drže nivo
šećera u krvi pod kontrolom i pomažu u sprečavanju silne želje za dremkom  koja se najčešće javlja oko 15:00.
Preko činije sa ovsenom kašom dodajte nekoliko bobica ili parčića voća bogatih hranljivim sastojcima, i dobićete užinu šampiona.

Jabuke

„Ne samo da su jabuke bogate vlaknima i odličan izbor za popodnevnu užinu, već su i saveznici u borbi protiv bolesti“, kažu nutricionisti. Ukoliko uvedete u prasku da svakog dana pojedete jednu svežu jabuku unećete u organizam velike količine pektina koji pomaže u eliminaciji otrova iz organizma, Štaviše, jabuke sadrže i BOR, mineral koji vam pomaže da ostanete budni.

Bundeva

Bundeva je puna kalijuma, što pomaže vašem srcu i mišićima da bolje funkcionišu. Osim toga, prepun je vlakana (koja pomažu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi) i vitamina A (koji pomaže da vaš imuni sistem bude dovoljno jak da se bori protiv infekcija koje vas dodatno umaraju). Bundeva se može konzumirati kuvana, pečena, pržena ili u vidu kaše. Pored mesnatog dela, koriste se i njene semenke koje su odlačan izvor zdravih masti.

Jogurt

Jogurt ima veću koncentraciju proteina, kalcijuma i vitamina D od mleka. Pored toga, mnogi brendovi jogurta imaju žive aktivne kulture, koje mogu pomoći varenju. Probajte organski ili grčki jogurt jer je manje verovatno da će biti pun veštačkih sastojaka, šećera i konzervansa. U slučaju da vam je jogurt dosadio, preporučujem da probate razne vrste kefira i kiselog mleka jer bu odlični za podizanje energije.

Sočivo

Ove mahunarke koje se brzo kuvaju su odličan izvor rastvorljivih vlakana, koji vam daju stabilnu energiju koja se sporo sagoreva dok stabilizuje šećer u krvi. Ta vlakna – zajedno sa folatom i magnezijumom pomažu u zaštiti vašeg srca. Konačno, sočivo je zdrav izvor gvožđa i ova namirnica je nepravedno je zapostavljena u našoj ishrani.