O spavanju

Piše: Gaga Cvetković, vaspitač

San je važan za rast, razvoj i opšte zdravlje deteta. Za odojčad i malu decu, ukupno vreme spavanja uključuje spavanje noću i dremke tokom dana. Koliko sna treba deci zavisi od starosti. Iako je svako
dete drugačije, stručnjaci preporučuju:

Bebe (0-3 meseca): 14-17 sati. Bebe spavaju u tokom celog dana i tokom cele noći, bude se svakih nekoliko sati da bi jeli.
Bebe (4-12 meseci): 12-16 sati. Oko četvrtog meseca starosti, ritmovi spavanja počinju da se postavljaju. Tada beba duže spava noću i ima 2-3 dremanja tokom dana.
Mala deca (1-2 godine): 11-14 sati. Mala deca i dalje mogu da spavaju dva puta u toku dana, ali većina ima jedno spavanje dnevno.
Predškolski (3–5 godina): 10–13 sati. Mnogi predškolci spavaju dovoljno noću i odustaju od popodnevnog spavanja.
Školski uzrast (6–12 godina): 9–12 sati. Deca starija od 6 godina trebalo bi da spavaju noću. Ako vaše dete redovno drema u toku dana, utičite da dete ranije ode na spavanje ili odredite vreme za spavanje u toku popodneva koje bi doprinelo da dostigne dovoljan broj sati sna. 

Kako mogu da znam da li moje dete treba da odspava u toku dana?

Deca će možda morati da dremnu ako ne spavaju dovoljno noću. Većina roditelja potcenjuje količinu
sna koja je potrebna deci, pa imajte na umu preporučeno vreme spavanja . Pospana deca mogu trljati oči i izgledati umorno, ili mogu da imaju druge probleme u ponašanju.

Zapitajte se:

Da li moje dete deluje pospano tokom dana?
Da li je moje dete nervozno ili neraspoloženo tokom dana?
Da li se borim sa detetom da ga ujutru izvučem iz kreveta?
Da li je moje dete nepažljivo, nestrpljivo, hiperaktivno ili agresivno?
Da li moje dete ima problema sa fokusiranjem ili praćenjem uputstava?

Ako ste na bilo koje od ovih pitanja odgovorili potvrdno, razmislite o promeni vremena za spavanje.

Kako mogu da pomognem svom detetu da odspava?

Ključ može biti jednostavan kao što je postavljanje rutine odlaska ranije na spavanje ili uvođenje dremke tokom dana. Tiha muzika, prigušena svetla i tiha priča mogu pomoći deci da se opuste i prepuste spavanju. Još dok su mala, decu ostavite dok su još pospana pospana da se sama uspavaju. Ovo pomaže deci da nauče kako da sama zaspu – a to je veština koja postaje veoma važnija kasnije.

Za malu decu i decu predškolskog uzrasta pridržavanje rasporeda spavanja može biti izazov. Mnogi i dalje vole dremku, ali drugi ne žele ništa da propuste i bore se da ne odu na spavanje. Ako vaše dete odustane od
dnevne dremke, razmislite o tome da postavite ranije vreme za spavanje. Ukažite im na koristi koje imaju ako odu ranije u krevet.

Šta ako moje dete neće da spava?

Ne dozvolite da spavanje postane bitka . Ako vaše dete neće da drema, odvojite malo vremena za tišinu. Tokom tihog vremena, pustite dete da čita knjige ili se tiho igra u svojoj sobi. Roditelji su često iznenađeni kako mir može dovesti do toga da se dete uspava i dođe do potrebnog odmora.